26.11.09

YAMCAKE


Jom kita buat KEK KELADI untuk hari raya haji ni….

Kek Keladi

Bahan-Bahan:

Bahan untuk kek:
500 gm tepung vanilla sponge mix
10 biji telur
2 sudu besar ovelatte
10 sudu besar air

Bahan untuk krim keladi:
600 gm keladi direbus
240 gm gula (1 cawan)
2 sudu besar gandum
4 sudu besar tepung jagung
4 biji kuning telur
4 gelas santan
Pewarna ungu
Secubit garam

Cara:

Cara membuat kek:
Campur semua bahan di atas, pukul hingga pekat dan putih. Kemudian bakar hingga masak. Potong kek menjadi 3 lapis dan sapukan dengan krim pada setiap lapis serta taburkan kelapa kering di bahagian luar kek.

Cara membuat krim:
Keladi, telur, gandum ,tepung jagung dan santan dikisar hingga hancur. Kemudian masukkan bahan ke dalam kuali, kacau hingga pekat.

No comments:

.......seindah mana taman bunga, indah lagi taman hati.......